|
|
| | |
ARTYKUŁY
» Wermut czyli piołun (2010-03-20)
Napisz coś o wermucie, powiedział ostatnio ktoś z moich znajomych znany z zamiłowania do Martini. Dobrze, ale czy wermut jest winem? Pytanie proste a takie należą jak wiadomo do najtrudniejszych. Bez wątpienia wermut powstaje z wina, wino jest jego podstawowym składnikiem, jednak dodano do niego wiele dodatków i przypraw ...
więcej» | | » Coś do wina? winniczek (2010-03-20)
Nie trzeba nawet śledzić archeologicznych doniesień, czy opisów wykopalisk, aby dojść do wniosku, ze ślimaki musiały być jednymi z pierwszych zwierząt włączonych do jadłospisu człowieka już w czasach prehistorycznych. Ludzie dość szybko odkryli, że znacznie łatwiej nazbierać ślimaków niż męczyć się całymi dniami w niepewnej pogoni za zwierzyną.
Wielkimi ...
więcej» | | » Męskie, żeńskie czy nijakie (2010-02-14)
Do powszechnie stosowanych i z gruntu moim zdaniem nieuzasadnionych stereotypów należą określenia wina męskie i wina kobiece. Przy czym nie chodzi o to czy producentem wina był mężczyzna czy kobieta, czy wino wyszło spod męskiej czy kobiecej ręki. Sprawa dotyczy raczej stereotypu gustów, smaków i upodobań jaki przewija ...
więcej» | | » Niepozorne słowo (2010-02-14)
Rozmowa z Charles'em Chevalier, odpowiadającym za produkcję jednego z najsłynniejszych bordoskich win, legendarnego Château Lafite, przypomniała mi się nieoczekiwanie podczas oglądania jednej z telewizyjnych reklam, której motto brzmiało: "Prawie, czyni wielką różnicę". Zapamiętałem, bo tego samego określenia użył Charles Chevalier, odpowiadając na moje pytanie, czemu akurat w Château Lafite ...
więcej» | | poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|
|
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).
|
|
|
|