Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Nez du Vin (2006-12-09)

Nez du vin, to francuskie określenie dosłownie oznacza nos wina. Nie chodzi tu jednak o nos ale o zapach czyli po prostu o bukiet. Wśród degustatorów tak przyjęło się oznaczać wrażenia zapachowe jakich dostarcza nam wino. Mówimy "nos wina", mówimy także "oko", jeśli opisujemy jego wygląd, mówimy wreszcie "usta", ...

więcej»
» Najstarsze wino swiata ? (2006-11-25)

Jeszcze nieraz zapewne wypadnie nam wrócić do tematu starych win. Tym razem z okazji pewnej niezwykłej degustacji, o której niedawno przeczytałem, a która miała miejsce dziesięć lat temu w Château Pecauld w Arbois. Odkorkowano wówczas butelkę żółtego wina z Jury, pochodzącą z 1774 roku. Zdarza się wprawdzie słyszeć o ...

więcej»
» Bar Centrale (2006-11-25)

Bar Centrale

Zwykły bar. Dla niektórych miejsce na chwilę, dla innych na zawsze. Czasem pełne emocji, innym razem ospałe, kiedy najwięcej zamieszania robi mucha latająca pod sufitem. Miejsce gdzie zgoda zastępuje awanturę (albo odwrotnie), gdzie szpetne przekleństwa kaleczą najbardziej nawet wzniosłe uczucia. Rozbity kieliszek i kilka kropel wina na papierowym ...

więcej»
» sen po sezonie (2006-11-09)

Lubię ciszę miejsc. Opuszczonych przez turystów, uśpionych po wakacjach, niczyich. Tylko porzucona gazeta unosi się nad pustą ulicą, przeczytana, niepotrzebna, z nie do końca rozwiązaną krzyżówką. Kiedy widzę płynącą w powietrzu La Gazetta dello Sport, gonię ją, biegnąc po nierównym trotuarze. Kiedy w końcu uda mi się ją złapać ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 następna

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).